Po czym rozpoznać profesjonalny ekspres gastronomiczny?

Stojąc przed wyborem profesjonalnego ekspresu gastronomicznego, należy uporządkować rodzaje tego typu sprzętów. Ta wiedza pozwoli wybrać odpowiedni sprzęt wysokiej jakości, który będzie odpowiadał na oczekiwania i potrzeby jego właściciela.

Rodzaje ekspresów

Producenci zalewają rynek różnymi produktami. W lokalach restauracyjnych i kawiarniach najczęściej używa się tradycyjnych ekspresów ciśnieniowych. Innym rodzajem są urządzenia popularnie stosowane w biurach i na stacjach benzynowych, czyli ekspresy automatyczne. Na rynku można także spotkać ekspresy przelewowe, które są niezwykle popularne w warunkach domowych. Każdy z ekspresów sprawdzi się w różnych miejscach, w zależności od oczekiwań i zapotrzebowania. Nie ma jednak wątpliwości, że ekspresy, które będą wykorzystywane w gastronomii muszą charakteryzować się wyjątkowo dobrą jakością. Stojąc przed wyborem takiego urządzenia, warto rozważyć tradycyjny i najbardziej profesjonalny ekspres ciśnieniowy.

Jaki ekspres gastronomiczny wybrać?

Wybierając ekspres ciśnieniowy, który ma być maksymalnie efektywny i dostarczać wysokiej jakości kawę, należy przede wszystkim wziąć pod uwagę metraż posiadanego lokalu oraz to, gdzie jest on położony. Zapotrzebowanie na świeżo zaparzoną kawę jest inne w małych kawiarenkach położonych w niewielkich miasteczkach niż w lokalu, gdzie liczba gości jest większa, a lokal położony jest w centrum dużego miasta. Równie ważna jest liczba miejsc siedzących dostępnych w kawiarni. Na podstawie wyżej wymienionych informacji można podjąć właściwą decyzję co do zakupu ekspresu. Według ekspertów najlepsze są urządzenia, które posiadają co najmniej dwie kolby. Jeśli potrzeby (czyli ilość klientów) są większe, należy rozważyć zakup urządzeń, które posiadają nawet do czterech kolb. Warto wspomnieć, że urządzenia jednogrupowe, czyli z jedną kolbą mogą być znakomitym dodatkiem do punktów cukierniczych, lecz nie poradzą sobie przy dużym zapotrzebowaniu.

Profesjonalny ekspres gastronomiczny to ogromny wydatek, rzędu kilkunastu tysięcy złotych. Warto jednak zaznaczyć, że istnieje też alternatywne i bardziej opłacalne rozwiązanie, jakim jest leasing takiego urządzenia. Dzięki temu lokal zyskuje profesjonalny ekspres do kawy, którego koszty równomiernie się rozkładają i nie stanowią tak dużego obciążenia dla budżetu, jak zakup nowego sprzętu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

13 − thirteen =