Drewno na opał – jakie wybrać?

Ogrzewanie domu drewnem od lat cieszy się ogromną popularnością. Jest to doskonały zamiennik dla coraz droższego węgla, który nadal jest bardzo wydajny, a przy tym wygodny w korzystaniu z niego. Problem tylko w tym, że jeśli chce się efektywnie palić drewnem, trzeba wiedzieć, jak je wybrać. Czym trzeba się kierować, gdy kupuje się drewno na opał?

Liściaste czy iglaste?

Najważniejsze pytanie, jakie trzeba sobie postawić podczas kupowania drewna na opał, to czy ma ono pochodzić z drzew iglastych, czy też może jednak liściastych. Jaka jest pomiędzy nimi różnica?

Zdecydowanie poleca się tu drewno z drzew liściastych, ponieważ po pierwsze spala się ono równomiernie, a po drugie nie wydziela dużej ilości dymu. Drzewa iglaste z powodu sporej zawartości żywicy bardzo mocno strzela podczas spalania, a także intensywnie dymi, co przyczynia się do szybkiego zanieczyszczenia pieca i komina.

Najważniejsze parametry drewna

Oprócz tego, że drewno na opał musi pochodzić z drzew liściastych, trzeba jeszcze wiedzieć, jakimi musi się charakteryzować parametrami i cechami. O czym konkretnie mowa? Przede wszystkim drewno używane do palenia w piecu musi posiadać odpowiednio wysoką kaloryczność. Jest to termin określający ilość energii, która generowana jest podczas palenia. Istnieją drzewa niskokaloryczne, których trzeba spalić duże ilości, aby uzyskać odpowiednią dawkę energii, a także takie drzewa, które tej energii w małej ilości drewna posiadają bardzo dużo.

Ne mniej istotnym parametrem jest również ilość wilgoci w drewnie. Jej zawartość nie powinna przekraczać 20%. Optymalną wartością jest około 15%. Dzięki temu drewno pali się wolniej, generuje więcej energii, a także mniej dymu i sadzy.

Drewno na opał rodzaje

Wiedząc już, jakie parametry powinno spełniać dobre drewno na opał, jakie konkretnie gatunki można wybierać? Do zdecydowanie najbardziej kalorycznych czy też inaczej energetycznych gatunków drzew zaliczyć można Grab, Buk, Dąb, czy też Jesion i Brzozę. Z koeli z drugiej strony, czyli gatunki najmniej energetyczne, których się powinno unikać, to Jodłą, Olcha, czy też Świerk.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

sześć − trzy =