Savoir-vivre, czyli sztuka eleganckiego zachowania, jest niezwykle ważną umiejętnością zarówno w życiu codziennym, jak i w różnych sytuacjach społecznych. Jednym z miejsc, gdzie savoir-vivre odgrywa szczególnie istotną rolę, jest restauracja. Przyjrzyjmy się teamu bliżej.
Czym jest savoir-vivre?
Savoir-vivre, z francuskiego dosłownie znaczy „znajomość życia”. Jest to zbiór zasad etykiety i dobrych manier, które dotyczą sposobu zachowania się w różnych sytuacjach społecznych. Savoir-vivre odzwierciedla naszą kulturę, szacunek dla innych ludzi oraz umiejętność nawiązywania i utrzymywania relacji.
Savoir-vivre obejmuje wiele aspektów życia codziennego, takich jak przywitanie, pożegnanie, savoir-vivre w pracy, wizycie w restauracji czy nawet sposobie ubierania się. Właściwe stosowanie zasad savoir-vivre’u przyczynia się do budowania pozytywnego wizerunku oraz budowania dobrych relacji z innymi ludźmi.
Savoir vivre w restauracji – czyli jak się zachować?
Savoir-vivre w restauracji jest niezwykle istotny, ponieważ odpowiednie zachowanie sprawia, że można w pełni cieszyć się wizytą i zapewnia przyjemność dla wszystkich obecnych. Oto kilka zasad, które warto mieć na uwadze, aby zachować savoir-vivre w restauracji.
- Zadbaj o odpowiedni strój. Staraj się dostosować ubiór do charakteru i poziomu formalności restauracji. Jeśli restauracja ma dress code, warto go przestrzegać. Zachowaj elegancję i schludność, niezależnie od tego, czy jest to luźny lunch, czy formalna kolacja.
- Przed planowaniem pójścia do danej restauracji, upewnij się, czy jest konieczna rezerwacja stolika. Gdy już usiądziesz przy stoliku, pamiętaj o szacunku dla kelnera i innych osób z personelu. Utrzymuj kontakt wzrokowy, zwracaj się do nich uprzejmie i z uśmiechem.
- Kiedy jedzenie zostanie podane, staraj się jeść z umiarem i nie hałaśliwie. Unikaj rozluźniania pasa lub oblizywania palców.
- W trakcie posiłku zachowaj odpowiednią etykietę przy stole. Unikaj głośnego żucia, trzymania łokci na stole, czy rozmawiania z pełnymi ustami. Staraj się także nie korzystać z telefonu podczas posiłku.
- Ważnym elementem savoir-vivre’u w restauracji jest również zachowanie przy stole. Zachowaj odpowiednią postawę, siedząc prosto i unikając nachylania się nad talerzem. Przeżuwaj pokarm z zamkniętymi ustami i unikaj mówienia z pełnymi ustami. Jeśli chcesz skorzystać z chusteczek lub wycieraczek, rób to dyskretnie.
- Gdy skończysz spożywać posiłek, odłóż sztućce równolegle na talerz. Nie zapomnij podziękować kelnerowi za obsługę i zostawić napiwek.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat savoir-vivre’u w restauracji, warto odwiedzić stronę https://podbaranem.com/savoir-vivre-czyli-jak-zachowac-sie-w-ekskluzywnej-restauracji/ i zapoznać się z artykułem.